Vuorenmajan historia


Arkkitehti W.G. Palmqvistin suunnittelema Vuorenmaja eli "huvimatkatupa Mäntänvuorelle hiihtäjiä varten" valmistui vuonna 1928 G.A. Serlachius Oy:n 60-vuotisjuhlia varten. Samaisella paikalla sijaitsi ennen Mäntänvuoren vanha, vuonna 1895 rakennettu, puinen näkötorni, joka kuitenkin purettiin huonon kuntonsa vuoksi jo vuonna 1916. Nykyinen Vuorenmaja rakennettiin näkötornin vanhoille sokkelikiville. Urheilukentältä ylös majalle johtava polku, Ratsupolku, rakennettiin vuonna 1932, ja sillä on harjoitellut ratsastusta mm. vuoden 1934 Miss Eurooppa Ester Toivonen, joka oli Serlachiuksen perheen kesävieraana useana vuonna.

Arkkitehti Palmqvist on suunnitellut myös Vuorenmajan kalusteet, jotka on sitten hänen piirustustensa pohjalta valmistettu Serlachius konserniin kuuluneella Kolho Oy:n uudella puusepäntehtaalla. Kalusteet ovat säilyneet hyvässä kunnossa ja ovat vielä nykyäänkin asiakaskäytössä majalla.

Mäntänvuori oli merkittävä juhlapaikka jo ennen Vuorenmajan rakentamista. Vuonna 1888 Serlachius yhtiö vietti 20-vuotiasjuhliaan, minkä kunniaksi pystytettiin nykyiselle majan näköalapaikalle 17 kannua vetävä boolimalja. Tänä päivänä kyseinen malja sijaitsee Gustaf-museon takana, Koskelanlammen puoleisessa puistossa, muodostaen puiston visuaalisen kohokohdan.

1930-luvulla Vuorenmajalla toimi kahvio, ja sotavuosina lotat suorittivat ilmavalvontaa läheisellä hyppyrimäellä. Luonnonsuojelualue Mäntänvuoresta tuli vuonna 1945  kun toimitusjohtaja R. Erik Serlachius halusi rauhoittaa alueen matkailu-, urheilu- ja siirtolapuutarhakäyttöön. Vuorenmajalla ja sitä ympäröivässä luonnossa on vieraillut moni Serlachius yhtiön vieraista, joista tunnetuin lienee vuonna 1957 vierailulla käynyt Intian pääministeri Nehru. 

Vuorenmajalla sijaitsi aikoinaan myös Mäntän toinen televisio, jota lähialueen lapset saivat katsella mehulasillisen tai muun kahviotuotteen hinnalla.

Historiansa aikana Vuorenmajalla on järjestetty monet juhlat ja urheilutapahtumat. Niin vanhoilla kuin nykyisilläkin mänttäläisillä on lämpimiä muistoja Vuorenmajalle tehdyistä hiihto- ja mäenlaskureissuista. Erityisesti majalla tarjoiltu kuuma mehu on painunut monen mieleen.

Tyhjillään ja lähes toimettomana Vuorenmaja kerkesi olemaan noin 30 vuotta ennen kuin mänttäläinen pariskunta osti kiinteistön vuonna 2012. He pitivät majalla kahvilatoimintaa ja järjestivät ajoittain tapahtumia. Eurooppalaiseksi viinituvaksi Vuorenmaja muuntautui uusien sveitsiläistaustaisen yrittäjien toimesta keväällä 2015, ja avajaisia vietettiin vapun korvilla.

 

Vuorentie 70, 35820 Mänttä - 03 389 1616

© Vuorenmaja . All rights reserved.
Site by Aidia.